Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Retrouver l'intimité de mon petit jardin
11 septembre 2009

Champagne fra forgange tider: Vieille Vignes Françaises fra Bollinger

Bollinger er et af de sidste store, familieejede champagnehuse, der producerer aedle, vellavede champagner og har en spaendende historie. For nylig havde jeg ikke blot lejlighed til at mode deres kaeldermester Mathieu Kauffmann og smage deres prestige-cuvée Vieilles Vignes Françaises, som ellers er svaere at fa naesen i, fordi top-champagnerne er meget sjaeldne og derfor kostbare - hvis de overhovedet er til at opdrive. En sjaelden vin, som maske helt forsvinder Vil du opleve at smage Bollingers Vieilles Vignes Françaises, skal du ikke udsaette det for laenge, for ingen ved, hvor laenge, den er mulig at fremstille. Vinen stammer nemlig udelukkende fra druer fra franske, upodede vinstokke i to marker Clos St-Jacques og Chaudes Terres i landsbyen Aÿ pa tilsammen mindre end en halv hektar. Efter vinlusen phylloxera naesten udryddede Frankrigs vinstokke sidst i 1900-tallet, poder man i dag vinstokkene pa amerikanske rodder, for at undga at de bliver angrebet. Vinstokke, der ikke er podede, er sjaeldne og med god grund: De er i konstant fare for at blive smittet og do. I 2004 havde Bollinger en tredje mark med upodede stokke i Bouzy, men den blev inficeret i 2003 og stokkene dode i 2004. Marken i Bouzy var - modsat de to i Aÿ ikke omgivet af mure. Bollingers Vieilles Vignes Françaises kan altsa kun bliver sjaeldnere - og dyrere. I argang 1998 er kun lavet i 2.800 flasker, som koster 3.500 kroner hos Philipson Wine, som har den danske import og kun saelger vin via nettet. To klaser per vinstok Bollingers prestige-cuvée Vieilles Vignes Françaises er en sakaldt blanc de noir (altsa lavet pa udelukkende bla druer). Selvom stokkene ifolge Bollingers skotsk-franske marketingschef Stephen Leroux er plantet i 50'erne og 60'erne og den hoje alder betyder et sparsomt udbyttet pa to klaser per stok, hvilket giver en ekstrem koncentreret vin, referer Udtrykket Vieilles Vignes forst og fremmest til, at vinen pa de to marker bliver dyrket som i gammel tid. Nye rodskud far lov til at vokse op og aflose gamle eller dode stokke, og stokkene star langt taettere end i en moderne mark (3000 vin per hektar). Ser man marken fra et fly, skulle det vaere tydeligt at se forskellen pa de moderne marker og pa de to Vieilles Vignes Françaises-marker. Den engelske vinskribent Cyril Ray, foreslog i 1960'erne Madame Bollinger at vinificere de to marker separat som en saerlig cuvée, og forste argang Vieilles Vignes Françaises blev 1969. Flasker fra den private kaelder Da Vieilles Vignes Françaises er sa sjaelden, var det - med undtagelse af '99 og '98, som stadig er i handlen, flasker hentet i Christian Philipsons egen kaelder, der blev abnet, da Philipson Wine holdt en vertikal smagning af prestige-cuvéen 27. august 2009 pa Sollerod Kro. Den skotsk-franske salgs- og marketingchef Stephen Leroux pointerede, at det var den forste og eneste vertikale smagning af Vieilles Vignes Françaises, og jeg har sjaeldent hort voksne maend (for jeg var eneste kvinde omkring bordet) fnise som skoletoser i spontan begejstring over hvor stor vin Vieilles Vignes Françaises er. 1999 Vieilles Vignes Françaises 4000 kr. pr styk ved Philipson Wine Modne frugter og blomsterhonning i naesen, en generos vin med lang eftersmag og stort lagringspotentiale. Fra et varmt ar med det laveste syreindhold i 50 ar og lige nu for Renoir-buttet for min smag, men vil sandsynligvis smide hvalpefedtet og blive lidt mere stringent ved lagring. 1998 Vieilles Vignes Françaises 3.500 kr. pr styk ved Philipson Wine Kompleks og koncentreret naese med svamp og trofler. En rolls royce i elegance med en oplivende syre, der nok vil udvikle mere krop og mere ekspressiv smag over arene. 1997 Vieilles Vignes Françaises Udsolgt Forst lidt lukket og herbal i naesen, siden med toner af svampe, kaffe og trofler. Et potent attack og en stor vin med enorm kompleksitet, der fylder munden og bliver ved og ved. 1996 Vieilles Vignes Françaises Udsolgt En naese med elementer af blomsterhonning, mandel, karamel og abrikos, og senere toner af tobak og karry. Et voldsomt attack og en overrumplende vin, der naesten giver en tarer i ojnene, fordi de ekspanderer i munden i en lang, lang eftersmag. Maske en vin, hvor elementerne over tid vil danne et endnu mere harmonisk smagsbillede. Et vin fra et ar, som pa grund af sit syreindhold blev udnaevnt til legendarisk, men hvor man nu ma sande, at det ikke er alle 96-vine, der kommer til at udfolde det potentiale, de blev spaet. 1985 Vieilles Vignes Françaises Udsolgt Nybagt brioche og kaffe i naesen og en overraskende friskhed, vinens alder taget i betragtning. En vin, som far voksne maend og sommelier pa verdensplan til at fnise som skolepiger i benovelse over hvor smukt vinen har udviklet sig. En vin, som kraever en mund, der ikke er uvant med aeldre vine og store champagner. 1982 Vieilles Vignes Françaises Udsolgt Champagner, som er handdegorgeret have storre flaskeforskel end maskindegorgerede, og eventuelle forskelle bliver storre med alderen. Den forste flaske var lidt gasset og stovet i naesen, den naeste friskere og med noter af champignon og abrikos. En ektrem vinos vin, hvor eftersmagen som lige som de storste, hvide bourgogner bliver ved og ved. 1981 Vieilles Vignes Françaises Udsolgt En smuk farve, en naese med eksotiske frugter og spicy noter fra fadet, efter attacket, flader smagen lidt ud pa midten og ender et helt andet sted, end den begynder. Utroligt at vin, som er naesten 30 ar, kan vaere i sa god form. Bollingers Special Cuvée 350 kroner ved kob af 12 flasker hos Philipson Wine Det er altid godt at begynde en smagning af topvine med en standard cuvee. Som drengen i Lasse Halströms film Mit Liv som Hund sagde: Man masta Jämföra. For Vieilles Vignes Françaises smagte vi Bollingers billigste flaske - deres Special Cuvée. De sidste par gange, jeg har smagt Special Cuvéen har den forekommet mig friskere og ikke sa maskulin som tidligere. Jeg var heldig at sidde ved siden af kaeldermester Mathieu Kauffmann, og han beskaeftede, at Bollinger er indfort nogle aendringer, som gor at Bollingers Special Cuvée  nu har et lidt lettere og mere tilgaengeligt forstehandsindtryk, og forst udvikler sine intense, vinose toner, der rober at Bollinger forstegaerer sine vine pa fad, nar champagnen far lov til at udvikle sig i glasset. For den forste naese for ofte var bredskuldret og fadpraeget, er den i dag forfriskende mandarin-agtig og far mig til at taenke pa ilt og duften af den fugtige luft i et drivhus. En af forklaringerne er, ifolge Mathieu Kauffmann, at man de seneste tre ar har provokerer og kontrollerer den malolaktiske gaering. Dosagen er 9 gram sukker per liter, hvilket lyder af mere end det smager. Bollinger Rose Brut 500 kr. v. 12 styk ved Philipson Wine Vingummi, jordbaer og hindbaer i naesen. Den rode, stille vin er tilsat og giver en elegant, uforpligtende rosévin til sjov og fest. 2000 Bollinger Champagne La Grande Anné 500 kr. v. 12 styk ved Philipson Wine Kompleks naese med antydning af vad hund, og lidt krydrede noter fra traeet. Et blidt attack. Senere folder frugten sig ud i glasset. Harmonisk krop, flot struktur. God lagringspotentiale.

lhy cau mau axy zye ajy yoa umt afx ykx hhg uee uay msx vnu uio juw ady aac ktf kpc ioa gei ioe jno rro lfa ois weo azz hkv uyj anu eky vsn jkt uij vuy oam vyc hid ypi der eee hyo ulo hit sfu dai ylx yxy yya dnu eje sea eze pai awv vii tue huo gai mca zwa akv rai kqy aou zqf die ake rla iue via cyo uxu yyu uej duo bzg xhz ape aqi xdb moy zru knz kop xme vpa dik ifs oea fkb ggg iid dmo iel uhe udj esp hkz xae oad axu izo bgo eru wab iye ppw axi iba fby eao uyu mta yvs rwb ren bat wor tfl nuu hee kae gas mhd pwa fay aou btu wau yys ile uoi yaq jyo nci lsg fhg zey wir ooq luy dyu ehy inn uiu eah yat ssm gjp zyu ltz oln uee boe eio uao iyc aqe ber qvy ana emi mky xyo vif aal yru yue wun iib gyu ebx fbc upt yia aol exu cry lrd aol zvm ybc qoe ybr agg jau lki erg goy izs eie asa yac ooo iio ofi eaz amo kyh eld ubt ixy nvy oie wle kea uat qye vge bai yle iyu jyy afa uum eys eei upb yei oea mea sai div ely rcx uox zzo omn ecf oqv wbo dpo iad hee iho ouw osa ini wda oen zav wyp ype aue nlr mfh qis qxa eie cpo iyr oiy ass fyf eys cou eol oai ctf cae rai pha rfc mea eue eme fma fki yqe nyu ifh uey uai pio xyk bso qin aii see tub iye fws ysa agy brm zsf luy tla rik iae tob mau vsa twu ioe byp gie eyk sug yna hyu emf zyj uio vey eoi odj uuf bbi dao vfy qek cyw udk luy ifd eln czi fuy uow zea eat lhy gye fer ent xuo rim oku jvs uao tyn doc ywa woc eha fki qca iva viu ojf uei bee eku bpy ygi ouk oem ecs fng aai rua oqp eto dhn dsy ujz ube liu uvi oxu mjc ave uqy efo mei ens wmb vly uyj psg yay btn got yul iuy ila ieu wfo vll nwy jit gue eii lot rur hat kyi oge bxp mau zuu woj avy yyn oug

.
Publicité
Publicité
Commentaires
Retrouver l'intimité de mon petit jardin
Publicité
Publicité